25.5.07

Πώς θα εγκαταστήσετε το ubuntu (linux λέμε) στο ps3

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η έκδοση "Feisty Fawn" του Ubuntu. Πρόκειται για μια έκδοση ειδικά κατασκευασμένη για επεξεργαστές ppc64 (power pc). Η συγκεκριμένη έκδοση (distribution) εγκαθιστάται άψογα σε επεξεργαστές cell (ps3) μετατρέποντας το ps3 σας σε υπέρ μηχάνημα που αξίζει (και με το πολύυυυ παραπάνω) τα 600-650 ευρώ που σας κόστισε. Δεν θα αναφερθώ στην σημασία του να έχετε εγκατεστημένο linux στο ps3 σας, ούτε θα αριθμήσω τα τεράστια και πολλά πλεονεκτήματα που αποκτάτε. Ο τρόπος εγκατάστασης της συγκεκριμένης έκδοσης είναι εκπληκτικά απλός και το μόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί με επιτυχία είναι:

  1. usb keyboard και mouse
  2. Το livecd του ubuntu που θα βρείτε εδώ
  3. Εγγραφή του iso του livecd σε ένα cd (προσοχή αυτό το σημείο είναι σημαντικό. Μην γράψετε το iso σε dvd. Η εγγραφή πρέπει να γίνει σε cd. Επίσης, ελπίζω μην δω σε αυτό το blog comment του στυλ: «έγραψα το iso αλλά δεν ξεκινάει τίποτα…και ξέρω ότι το έγραψα γιατί στον explorer του pc μου όταν ανοίγω το cd βλέπω το iso μέσα». Προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως αναφέρω ότι το iso πρέπει να εγγραφεί στο cd με κάποιο πρόγραμμα που επιτρέπει την εγγραφή αρχείων “image” (iso, cue, bin κτλ αρχεία).
Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε format τον σκληρό δίσκο του ps3 σας ώστε να διαμορφωθεί σωστά (partition) και να προετοιμάσετε το έδαφος για την εγκατάσταση του δεύτερου λειτουργικού σας συστήματος (xmb και linux). Aν στο ps3 σας μέσα έχετε saves ή αρχεία που δεν θέλετε να χάσετε καλύτερα να κάνετε ένα backup των αρχείων σας (είτε σε εξωτερικό σκληρό είτε σε memory stick) σε αυτό το βήμα. Μετά από εδώ δεν θα βρείτε κανένα αρχείο μέσα στον σκληρό σας δίσκο.

Λοιπόν, ξεκινάμε:
  1. Πηγαίνετε στο Settings > System Settings > Format Utility > Format Hard Disk και επιλέξτε «YES». Κατόπιν, επιλέξτε «Custom Partition» και Allot 10gb to OtherOs > Quick Format και reboot το ps3.
  2. Εισάγετε το ubuntu livecd στο ps3 σας και πηγαίνετε στο Settings > System Settings > Install OtherOs. Το ps3 σας θα δει το αρχείο otheros.bld. Πατήστε X για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
  3. Πηγαίνετε ξανά στο Settings > System Settings > Default System και επιλέξτε OtherOs και restart στο ps3 σας.
  4. Θα βρεθείτε στο γνωστό kboot: prompt. Πατήστε ENTER και περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να φορτώσει το ubuntu από το live cd.
Όταν μπείτε στο ubuntu μπορείτε να επιλέξετε να το κάνετε install για μια και καλή αποφεύγοντας έτσι τον μεγάλο χρόνο φόρτωσης και ελευθερώνοντας το blue ray drive σας.
Για να κάνετε install το ubuntu αρκεί ένα διπλό κλικ στο εικονίδειο που βρίσκεται στο desktop σας. Επιλέγετε “manual partitioning και 10.7 gb drive.

Tips:
Έχει συμβεί σε ορισμένους κατά την διάρκεια του install η διαδικασία να κολλήσει στο 15%. Για να το αποφύγετε αυτό εξαρχής μπορείτε με το που μπείτε στο gui (γραφικό περιβάλλον) του linux να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
- System > Administration > Services. Απεπιλέξτε τα πάντα εκτός των POWERNOWD, GDM και DBUS
- Ξανά System > Administration > System monitor. Επιλέξτε την καρτέλα «Processes», δεξί κλικ και «Kill process» για να τερματίσετε όλες τις διεργασίες. Οι απαραίτητες διεργασίες του συστήματος δεν πρόκειται να σταματήσουν, μην ανησυχείτε..

7 σχόλια:

aNTwNHs είπε...

Από hardware support πως πάει; Πχ θα έχω δίκτυο;

Ανώνυμος είπε...

NAI. Apo to firmmware 1.8 kai meta ipostirizetai i xrisi diktiou.

Ανώνυμος είπε...

to grafo se cd alla den mou vriskei tipota...exo faei 10 mers kai den vrisko tipota.....to link einai sosto?
mou vgazei no applicable installer was found...please help

Asaverle είπε...

To iso arxeio einai i eikona enos cd. Mallon antigrafeis to iso arxeio opos einai sto cd. Autos einai o la8os tropos. Xrisimopoiise kapoio programma (nero) pou sou epitrepei tin eggrafi iso arxeion se cd. Afou olokliro8ei i eggrafi, otan kaneis browse sto cd 8a prepei na blepeis polla arxeia kai oxi mono ena arxeio iso. Pisteuo na ginomai katanoitos

Unknown είπε...

ποια εκδοση ειναι πιο σταθερη.Το ydl η Ubuntu?

Unknown είπε...

Ξέρει κάποιος αν μπορώ να εγκαταστήσω Linux σε PS3 Slim, και αν ναι, πώς ;

Ανώνυμος είπε...

@ Giannis
Apo oso kserw to PS3 Slim dn dexete allo litourgiko, alla isos an dokimazes na valeis enan skliro apo allo Ps3 sistima p exei egkatestimeno linux.