19.6.07

H "πειρατεία" θα σώσει το ps3;

Οι πωλήσεις του ps3 παραμένουν στάσιμες εδώ και αρκετό καιρό. Το αγοραστικό κοινό (ιδιαίτερα στην Ασία και Αμερική) φαίνεται να προτιμά προς το παρόν την κονσόλα της Microsoft (xbo360) και της Nintendo (wii) λόγω χαμηλότερου κόστους αλλά και λόγω περισσότερων διαθέσιμων τίτλων.Το γεγονός επίσης, ότι πολλοί "αποκλειστικοί" τίτλου του ps3 έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την θέση της Sony και υποθηκεύει την πορεία του ps3. Πριν από λίγες ημέρες, διευθυντικό στέλεχος της Sony, δήλωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει πέσει η τιμή του ps3 ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό. Το ίδιο πρόσωπο δήλωσε επίσης ότι: "η Nintendo έχει ένα πολύ καλό επιχειρηματικό πλάνο γι αυτό και πέτυχε η κονσόλα της τόσο πολύ. Παρ' όλα αυτά το wii δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερη κονσόλα από το ps3 που σύντομα θα δείξει τις απεριόριστες δυνατότητες του".
Ακόμα όμως και με την επικείμενη μείωση της τιμής του ps3 τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο καλά. Οι τίτλοι είναι πολύ λίγοι και αυτοί που αξίζουν ακόμα λιγότεροι. Βέβαια, στο άμεσο μέλλον αναμένονται τα super hits όπως metal gear solid4 και grand theft auto 4 αλλά δυστυχώς απ' ότι φαίνεται ούτε το ένα αλλά ούτε το άλλο θα είναι αποκλειστικοί τίτλοι.
Κρίνοντας όλα τα παραπάνω, έρχομαι στο συμπέρασμα ότι η μόνη λύση για την Sony είναι πια...η πειρατεία. Μάλιστα, το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες διεύρρευσε dev πακέτο προς ps3 hackers και ανεξάρτητους devs με βάζει σε πολλές σκέψεις. Το παραπάνω πακέτο δίνει την δυνατότητα σε κάθε hacker και developer να δοκιμάσει πράγματα στην κονσόλα που προηγουμένως θεωρούταν αδύνατον. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα από το ps3news (μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες σε θέματα dev κονσολών) τα βήματα είναι μικρά και σταθερά, ενώ μετά και την δημοσιοποίηση του "πακέτου" θεωρείται σίγουρο ότι πολύ σύντομα το πρώτο iso hdd loader και το πρώτο "hello world" θα είναι έτοιμο. Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, πριν από λίγες ημέρες, ένα μέλος του ps3news κατάφερε να φορτώσει στο xmb του ps3 αντιγραμμένο παιχνίδι του ps3 χωρίς όμως να καταφέρει ακόμα να τρέξει το παιχνίδι και να μπορέσει να παίξει.
Οι φήμες ότι το παραπάνω dev πακέτο "διοχετεύθηκε" στο ευρύ κοινό από την ίδια τη Sony πληθαίνουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Sony σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις των κονσόλων της διέθεσε τα "μέσα" ώστε κάποιοι τρίτοι να βρουν τρόπο να εκμεταλευτούν τις "εσκεμμένα" ανοικτές τρύπες του λογισμικού της κονσόλας. Σύμφωνα με άλλες ανεπιβεβαίωτες πηγές, το εγχείρημα αυτό της Sony δεν περιέχει κανένα ρίσκο μιας και οι "τρύπες" αυτές στο λογισμικό της, το πιο πιθανόν είναι να "κλείσουν" σε επικείμενο firmware update. Στο μεσοδιάστημα όμως η Sony θα έχει καταφέρει να πουλήσει πολλές κονσόλες μιας και η "πειρατεία" ως γνωστόν αυξάνει τις πωλήσεις κονσολών.
Ένα είναι σίγουρο πάντως. Από όλη αυτή την διαδικασία οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι καταναλωτές. Ο αυξημένος ανταγωνισμός θα δώσει το έναυσμα σε όλες τις εταιρίες για περισσότερες παροχές, χαμηλότερες τιμές και καλύτερες προσφορές. Σύντομα, (είναι σίγουρο) θα δούμε και το πρώτο loader για το ps3. Αυτό που μένει τώρα να δούμε, είναι πώς η Sony θα διαχειριστεί την όλη κρίση που έχει ξεσπάσει.

1 σχόλιο:

Speaker Marlboro είπε...

gnosto to "kolpo" ths SONY k 8a piasei. 8ymizo pos thn exei patisei mia fora me to mini-disk opou kleidose th texnologia k thn krathse "black box" k telika emeine me ta mini-disk sto xeri. Sigoura me tetoia empiria de 8a afisei na pa8ei ta idia to playstation.